Olen

U bent hier

Olen

Oevelseweg 66
2250 Olen

olen@poetspaleis.be

014 49 04 84

 

Geen tijd voor huishoudelijke zaken? Ook in Herenthout kan je beroep doen op Het Poetspaleis voor huishoudhulp of strijkhulp met dienstencheques.

Openingsuren

 VoormiddagNamiddag
MaandagOp afspraak13 - 17 u.
DinsdagOp afspraak13 - 17 u.
Woensdag9 u.16 u.
DonderdagOp afspraak13 - 17 u.
Vrijdag9 - 14 u.Op afspraak

Ons team

 

 

Julie Van Looy
Consulente

Isabel Vannotten
Consulente

Goele Jimenez
Kantoorverantwoordelijke

Over Olen

In Olen zijn prehistorische vondsten gevonden die wijzen op een vroege bewoning van het gebied. Olen wordt voor het eerst vernoemd rond het begin van de 11e eeuw als het Sint-Salvatorkapittel te Utrecht de rechten van het gebied van Olen (destijds aangeduid als Odlo) en Westerlo verkreeg van de graaf Ansfridus, bisschop van Utrecht. Olen en Westerlo waren daarna eeuwenlang aan elkaar gekoppeld.

Ten noorden van het centrum van Olen ontstonden in de loop van de tijd een aantal kleinere kernen, agrarische gehuchtjes. Deze werden uiteindelijk tezamen Achter-Olen genoemd. Thans is het de tweede kern van Olen, aan de andere kant van het Albertkanaal en draagt het de naam O.-L.-V.-Olen, al spreekt men in de volksmond nog vaak van Achter-Olen. De tweede woonkern van Olen wordt onder meer door de Brug bij Olen-Hoogbuul verbonden met het centrum van Olen.

Door de industrialisatie vanaf de 19e eeuw van het agrarische noorden van de gemeente Olen ontstond naast de samenvloeiende gehuchtjes er in het begin van de 20e eeuw ten noorden van Achter-Olen een geheel nieuwe kern. Dat werd in 1912 ook een eigen parochie, St.-Jozef-Olen.

  • De Buulmolen: de eerste vermelding van de Buulmolen dateert van 1362. In 1936 moest de molen plaatsruimen voor de aanleg van het Albertkanaal. Hij werd gedemonteerd en opnieuw opgebouwd op het domein van het Antwerpse Noordkasteel. Daar verbleef hij tot 1986. In 2003 kreeg de gerenoveerde windmolen weer zijn plaats in Olen.[8]
  • Het standbeeld het Olens Boerke symboliseert de bijnaam van de Olenaars, namelijk "Boerkes".
  • Monument Halifax HR839: herdenkingsmonument voor het Engelse vliegtuig Halifax HR839 dat neerstortte in het gehucht Gerheiden.
  • Kapel van Meren (ook wel Sint-Willibrorduskapel genoemd): de eerste vermelding dateert van 1414. Omzoomd door lindebomen. Sinds 2011 voltrekt de gemeente er op aanvraag ook burgerlijke huwelijken.
  • Olense Cité: woonwijk voor de werknemers van het vroegere Union Minière. Deze woonwijk uit de jaren1923-1930en1951-1957,omvat per twee gekoppelde woningen voor het kaderpersoneel (Leemanslaan), meestergasten (Watertorenstraat) en bedienden en arbeiders (Koper-, Radium- en Zandstraat).
  • Olen heeft het grootste radiomuseum in België. De verzameling telt ongeveer 2.100 stuks. De verzameling bestaat uit oude radio’s (1920 tot 1930) en ook jongere radio's.
  • Het dorpsplein van Olen-Centrum: het dorpsplein werd in 1801 met 60 inheemse linden beplant om zo de uitheemse eik, die door de Fransen als vrijheidsboom was geplant, te vervangen. Het plein is een van de weinige in de Kempen dat zijn karakteristieke vorm en uitzicht tot op heden behouden heeft. Op en langs het plein staan bezienswaardigheden als de pottenfontein, het gemeentehuis, de pastorie, de dorpspomp, standbeeldengroep "De Driekantige Boeren van Olen" en standbeeld "Het Gezin".

Andere bezienswaardigheden: